SOS Oekraïne

Projecten voor hulp

Sinds de Russische inval op 24 februari 2022 hebben meer dan 11,5 miljoen mensen hun huizen in Oekraïne moeten ontvluchten. Niet alleen in Oekraïne is hulp hard nodig maar ook in de buurlanden, met name in Polen. Daar worden ca 1,5 miljoen Oekraïners opgevangen en wordt de hulp steeds verder beperkt. Voor zaken als voedsel, medicatie en dergelijke is men afhankelijk van giften.

Op zeer veel plaatsen is er hulp nodig. Door de onvoorspelbaarheid van de oorlog en wisselende omstandigheden, wisselt de hulpvraag ook voortdurend. De Stichting SOS Oekraïne richt zich op hulp die goed aansluit en terecht komt bij  mensen die het echt nodig hebben. Daarom richten wij ons primair op hulp voor voedsel, medicatie, noodzakelijke medische zorg en kleding.

Als voorbeeld hieronder enkele projecten die de steun zeer hard nodig hebben.

Voedsel- en kledingpunt in Zamosc

Voedsel en kleding voor Oekraïners

Blonie 4 is een voedsel- en kledingbank voor ca 500 gevluchte Oekraïners in de Poolse plaats Zamosc, ca 55 km van de grens met Oekraïne. De vluchtelingen wonen verdeeld over diverse locaties in de regio. De Poolse regering betaalt de huisvesting maar verder is men afhankelijk van andere hulpverlening.

Hulp die nodig is:
Voedsel, persoonlijke verzorgingsmiddelen en (winter)kleding

Opvang kinderen in Krasnobrod

Gevluchte Oekraïense weeskinderen

In een sanatorium in de plaats Krasnobrod in Polen worden gehandicapte kinderen uit Oekraïne opgevangen. Het sanatorium had in verband met een verbouwing een deel van hun gebouw leeg staan waarin nu de kinderen zijn ondergebracht. Het sanatorium zorgt niet alleen voor onderdak maar ook voor voedsel. Helaas is er geen geld voor medische- en tandheelkundige zorg en medicatie. Sommige kinderen zitten in een rolstoel die vervangen moet worden, ook daar is geen geld voor.

Hulp die nodig is:
Medicatie, medische- en tandheelkundige zorg, brillen en rolstoelen

Opvang vluchtelingen in Warschau

Eerste opvang in tenten voor vluchtelingen

Veel gevluchte Oekraïners worden opgevangen in Warschau. Velen komen per trein met slechts 1 koffer en hebben nagenoeg geen bezittingen meer. Dichtbij het treinstation staat daarom onder andere deze tent voor de eerste opvang. De tent is gelukkig wel verwarmd en er staan stretchers waarop men kan bijkomen. Er is geen enkele privacy en toiletten en wasgelegenheid staan buiten. Voedsel is er redelijk maar wel wisselend voldoende aanwezig. Er is onvoldoende (winter)kleding en medicatie.

Van hieruit worden de vluchtelingen verdeeld over diverse locaties. De situatie en hulpvraag per locatie is wisselend.

Hulp die nodig is:
Medicatie, persoonlijke verzorgingsmiddelen, (winter)kleding en voedsel

HELP! NU is uw hulp hard nodig. Klik op Ja, ik wil helpen!