SOS Oekraïne

Informatie om naar Nederland te komen

Naar Nederland

Geen visum vereist
Oekraïners die naar Nederland willen komen hebben geen visum nodig voor een zogenaamd “kort verblijf” van 90 dagen. Zij hoeven zich niet aan te melden als vluchteling. De Nederlandse regering gaat een regeling maken als de situatie langer duurt.

Gratis vervoer spoorwegen
De spoorwegen in Slowakije, Polen, Duitsland en Nederland laten Oekraïense vluchtelingen gratis met de trein reizen. Dat kan op vertoon van het paspoort of identiteitsbewijs. Ook Oekraïners die alleen op doorreis zijn kunnen hier gebruik van maken.
Geen onderdak nodig?
Oekraïners die naar Nederland komen en geen onderdak nodig hebben bijvoorbeeld omdat ze bij familie of vrienden kunnen verblijven, hoeven zich niet ergens te melden. Wel dienen zij zich te te registreren in het Basisregistratie Personen (BRP). (zie onder “Inschrijven bij gemeente)

Onderdak nodig?
Oekraïners die naar Nederland willen komen maar geen onderdak hebben kunnen worden opgevangen door:
1. De Nederlandse regering.
In de grote steden waar de internationale treinen binnen komen zijn vaak hulpverleners aanwezig die helpen. In heel Nederland zijn opvanglocaties ingericht.
2. Instanties en particulieren
Er zijn op dit moment veel particuliere initiatieven die onderdak aanbieden. Een goede coördinatie ontbreekt nog.

In Nederland

Geen asiel aanvragen en melden niet nodig
Oekraïners hoeven op dit moment geen asiel aan te vragen en zich niet te melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Inschrijven bij gemeente
Oekraïners die een onderkomen hebben kunnen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doen zij bij de gemeente waar zij verblijven op vertoon van hun paspoort. Het nationale paspoort is in het Oekraïens en kan bij sommige gemeenten niet geaccepteerd worden (zie “Oekraïense paspoorten”). Deze registratie is belangrijk voor het krijgen van verdere ondersteuning zoals financiële en medische hulp. Klik hier voor deze informatie.

BELANGRIJK:
1. Een Oekraïner moet zich zelf (!!!) laten inschrijven bij de gemeente waar hij/zij verblijft. Inschrijven kan niet door iemand anders !!!!
2. Inschrijven kan alleen op het adres waar de Oekraïner verblijft. Nederland kent niet, zoals in Oekraïne, een apart legaal adres en een ander verblijfadres. Dit is in Nederland strafbaar.

Oekraïense paspoorten
Veel Oekraïners hebben uitsluitend een “nationaal” paspoort voor gebruik binnen Oekraïne. Dit paspoort is geheel in de Oekraïense taal. Een internationaal Oekraïens paspoort is zowel in Oekraïens als in het Engels. Een internationaal paspoort kan worden verkregen bij de Oekraïense Ambassade in Den Haag.

Leefgeld
De Nederlandse regering heeft een regeling geopend voor leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Dit leefgeld wordt uitgekeerd door de gemeenten.
Een Oekraïner die in de gemeentelijke opvang verblijft bedraagt dit 59,92 euro per persoon per week (239,68 euro p. maand)
Oekraïners die verblijven in een gastgezin krijgen 75,- euro extra per week dus in totaal 135,- euro per week (540,- euro p. maand) Men mag zelf weten hoe men het geld besteedt.

Werken in Nederland toegestaan
De Nederlandse overheid wil het mogelijk maken dat Oekraïners zonder werkvergunning kunnen werken in Nederland vanaf 1 april 2022.
Het is onder normale omstandigheden voor Oekraïners niet toegestaan om in Nederland te werken zonder vergunning. Het “kort verblijf” is uitsluitend voor verblijf in Nederland en niet om te werken. Voor werken in Nederland is in normale omstandigheden een visum nodig.
De Europese Unie heeft begin maart 2022 een speciale richtlijn aangenomen waarmee werken wel mogelijk zal worden.
De Nederlandse overheid maakt daarom een spoedregeling. Tot die tijd wil de regering een meldplicht zodat men toezicht kan houden op de groep werkende Oekraïners en weet men zeker dat ze bijvoorbeeld het minimumloon krijgen.

Wijzigingen voorbehouden.