SOS Oekraïne

Informatie om naar Nederland te komen

Naar Nederland

Geen visum vereist
Oekraïners die naar Nederland willen komen hebben geen visum nodig, er is een speciale regeling voor Oekraïners. Zij hoeven zich dus NIET aan te melden zoals vluchtelingen uit andere landen.

Gratis vervoer
Diverse stichtingen verzorgen gratis transport naar Nederland, met name vanuit Polen. Een van deze organisaties is On My Way UA.
De spoorwegen in diverse landen hebben een speciale regeling voor Oekraïense vluchtelingen. Dat kan op vertoon van het paspoort of identiteitsbewijs.
Geen onderdak nodig?
Oekraïners die naar Nederland komen en geen onderdak nodig hebben bijvoorbeeld omdat ze bij familie of vrienden kunnen verblijven, hoeven zich niet ergens te melden. Dat geldt ook voor degenen die al een gastgezin als bestemming hebben.
Wel dienen zij zich te registreren in het Basisregistratie Personen (BRP). (zie onder “Inschrijven bij gemeente”)

Onderdak nodig?
Oekraïners die naar Nederland willen komen maar geen onderdak hebben kunnen worden opgevangen door:
1. De Nederlandse regering.
In heel Nederland zijn opvanglocaties ingericht. In deze opvanglocaties is zijn huisdieren meestal niet toegestaan!
2. Instanties en particulieren
Er zijn op dit moment veel particuliere initiatieven die onderdak aanbieden. Deze zijn te vinden via Facebook groepen maar ook via organisaties als Takecarebnb

In Nederland

Geen asiel aanvragen en melden niet nodig
Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen en zich niet te melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Inschrijven bij gemeente
Oekraïners die een onderkomen hebben dienen zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doen zij bij de gemeente waar zij verblijven op vertoon van hun internationale paspoort. Het nationale paspoort is in het Oekraïens en kan bij sommige gemeenten niet geaccepteerd worden (zie “Oekraïense paspoorten”). Deze registratie is belangrijk voor het krijgen van verdere ondersteuning zoals financiële en medische hulp. Klik hier voor deze informatie. Door inschrijving krijgt elke Oekraïner een Burger Service Nummer (BSN).

Papieren die nodig zijn voor inschrijving:
1. paspoorten;
2. trouwakte, indien gehuwd;
3. geboorteaktes van eventuele kinderen.

BELANGRIJK:
1. Een Oekraïner moet zich zelf (!!!) laten inschrijven bij de gemeente waar hij/zij verblijft. Inschrijven kan niet door iemand anders !!!!
2. Inschrijven kan alleen op het adres waar de Oekraïner verblijft. Nederland kent niet, zoals in Oekraïne, een apart legaal adres en een ander verblijfadres. Dit is in Nederland strafbaar.

Oekraïense paspoorten
Veel Oekraïners hebben uitsluitend een “nationaal” paspoort voor gebruik binnen Oekraïne. Dit paspoort is geheel in de Oekraïense taal. Een internationaal Oekraïens paspoort is zowel in Oekraïens als in het Engels. Een internationaal paspoort kan worden verkregen bij de Oekraïense Ambassade in Den Haag.

Leefgeld
De Nederlandse regering heeft een regeling geopend voor leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. Dit leefgeld wordt uitgekeerd door de gemeenten.
Een Oekraïner die in de gemeentelijke opvang verblijft ontvangt minder dan die bij een gastgezin verblijft. Bij een gemeentelijke opvang wordt er geld ingehouden voor huisvesting en voedsel.
Oekraïners die verblijven in een gastgezin krijgen een bedrag dat per maand wordt betaald. Men mag zelf weten hoe men het geld besteedt. Het leefgeld wordt berekend en uitgekeerd vanaf het moment dat registratie in het BRP heeft plaats gevonden. Voor het ontvangen van het leefgeld is het belangrijk een bankrekening te openen. Dit kan alleen met een BSN-nummer. Het is verstandig direct na het ontvangen van de BSN-nummer een bankrekening te openen omdat de procedure tot ca 5 werkdagen kan duren.

Werken in Nederland toegestaan
De Nederlandse overheid heeft het mogelijk gemaakt dat Oekraïners zonder werkvergunning kunnen werken in Nederland vanaf 1 april 2022.
Het was onder normale omstandigheden voor Oekraïners niet toegestaan om in Nederland te werken zonder vergunning. Het “kort verblijf” is uitsluitend voor verblijf in Nederland en niet om te werken. Voor werken in Nederland is in normale omstandigheden een visum nodig.
De Europese Unie heeft begin maart 2022 een speciale richtlijn aangenomen waarmee werken mogelijk is geworden.
Per 1 november 2022 is voor werken het wel verplicht om een bewijs van verblijf te hebben. Dit betekent dat een Oekraïner van de IND een sticker in zijn/haar paspoort moet hebben. Meer over verplichting sticker >>   Meer over afspraak sticker >>

Werken in Nederland
In Nederland is een strenge regelgeving voor werk. Dit is om met name de werknemers te beschermen. Zo geldt er een minimumloon en zijn er bepalingen voor overwerk en arbeidsomstandigheden. Als een Oekraïner gaat werken komt zijn/haar uitkering van de gemeente te vervallen. De Nederlandse overheid heeft bepaald dat de ziektekosten verzekering gewoon blijft doorlopen. Een Oekraïner die gaat werken hoeft dus niet apart een  ziektekostenverzekering af te sluiten.

Een eigen woning vinden
Oekraïners die naar Nederland komen kunnen het beste eerst gebruik maken van een opvang van een gemeente of bij een gastgezin wonen. Van daaruit kunnen ze kennismaken met Nederland en proberen werk te vinden. Met vast werk is het gemakkelijker om een woning te vinden.
Er zijn verschillende soorten woningen in Nederland: koopwoningen, huurwoningen van particulieren en woningen van sociale woningbouwverenigingen.
Het totale aanbod van woningen in Nederland is beperkt, zeker in het westen in het gebied Amsterdam-Utrecht-Rotterdam. De woningen daar zijn vaak ook erg duur, huren van ca 1500,- euro per maand zijn in een stad als Amsterdam geen uitzondering. In andere delen van Nederland zijn de woningen goedkoper. De meeste woningen die beschikbaar zijn en komen, zijn van particuliere verhuurders. Voor de woningen van sociale woningbouwverenigingen zijn vrijwel overal lange wachtlijsten.
Voor een woning is het allereerst noodzakelijk dat je een vast inkomen hebt. Huren van een woning is anders dan in Oekraïne. In Nederland is een huurder beschermd. Dit houdt onder andere in dat een verhuurder een huurder niet zomaar op straat mag zetten. Een verhuurder wil dus ook zekerheid en een garantie dat de huur tijdig betaald wordt.
In Nederland kan je een tegemoetkoming krijgen voor het huren van een woning: huurtoeslag. Dit gaat via de belastingdienst. De huur mag dan niet hoger zijn dan € 763,47 per maand (2022). Daarnaast mag het vermogen niet meer zijn dan € 31.747 (1 jan 2022).

Wijzigingen voorbehouden.