SOS Oekraïne

Over SOS Oekraïne

Hulp voor Oekraïners die soms alles kwijt zijn door de oorlog

Oorlog: mensen die alles kwijtraken. 

SOS Oekraïne is een initiatief voor humanitaire steun aan Oekraïners. Deze is uitsluitend gericht op humanitaire hulp, dus geen hulp aan het leger! De Stichting SOS Oekraïne heeft geen winstoogmerk, alle hulp gaat naar waar het moet zijn.

Eigenlijk behoeft het geen toelichting meer want we zien dagelijks de beelden van de oorlog in Oekraïne, verschrikkelijk. Inmiddels duurt de oorlog geen 3 maanden meer zoals aanvankelijk door overheden en experts werd ingeschat.

Veel Oekraïners zijn gevlucht naar andere landen maar ook een deel blijft, soms omdat men niet weg kan bijvoorbeeld door de zorg voor ouderen. Ook zijn er inmiddels velen waarvan familieleden gewond raken of zelfs overlijden. De beelden zijn duidelijk, er wordt veel verwoest en beschadigd. Dat blijft niet alleen bij militaire doelen maar ook huizen, ziekenhuizen, kinderopvang en zelfs hele steden. Ook de stroomvoorziening is inmiddels een doel geworden waardoor pompen voor water, warmte en benzine soms niet werken.
Er is op diverse plaatsen ook schaarste aan medicamenten en levensbehoeften. Dat geldt ook voor opvanglocaties in onder meer Polen waar veel vluchtelingen binnen komen en blijven.

De Stichting SOS Oekraïne wil zoveel mogelijk effectieve en “real time” hulp bieden. Dat betekent dat wij kijken naar de actuele behoeften via de samenwerkende partners. Die behoeften zijn net als de oorlog niet te voorspellen maar over het algemeen is er vooral behoefte aan hygiëne producten, voedsel en medicatie. Voor de wintertijd is er vraag naar warme kleding en verwarmingsmogelijkheden. 

In Oekraïne zelf wordt de infrastructuur voortdurend beschadigd of vernietigd en is de situatie onveilig. Logistiek in Oekraïne gebeurt wel maar is niet overal eenvoudig. Met diverse partijen en partners in Nederland, Oekraïne en Polen overleggen wij hoe hulp op de meest efficiënte wijze verleend kan worden, nu of in een later stadium.

De Oekraïners hebben uw hulp hard nodig. Uw hulp hoeft niet eens heel veel te zijn. Komt u helpen?